Altijd de vertrouwde A-merk producten

Verklaringen van veel gebruikte afkortingen bij bewakingscamera's

LUX

De lichthoeveelheid wordt aangegeven in Lux. Een camera die bij weinig Lux nog een zichtbaar beeld kan laten zien. Hoe lager de Lux waarde bij de camera hoe minder licht er nodig is en des te gevoeliger de beveiligingscamera is. Straat verlichting is ongeveer 3 Lux. Om de openbare weg mooi helder in beeld te krijgen is een camera gevoeligheid nodig die lager is dan 0.00006 Lux. Let op dit is 4 nullen achter de komma.

WDR

Staat voor Wide Dynamic Range. Een groot dynamisch licht bereik. WDR combineert twee delen een korte sluiter snelheid in heldere gebieden en langere sluitertijd in de donkere gebieden en dat gecombineerd in één beeld. Het helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de donkere delen in het camerabeeld, zonder dat het heldere deel wordt overbelicht.

WDR functie

BLC

Backlight compensation. Tegenlicht compensatie, een voorbeeld de camera kijkt bij zonlicht naar een raam en de CV verwarming onder het raam is helemaal donker in het beeld. De camera met BLC functie regeld alleen het donkere deel in het beeld lichter. Afhankelijk van het camera model kan dit meer en minder worden ingesteld.

HLC

High Light Compensation. Veel licht compensatie e.e.a. houdt ideaal gesproken in dat de kentekenplaten van een auto ’s nachts nog gelezen kunnen worden terwijl de koplampen in de camera schijnen. De meeste camera’s, kunnen hier slecht tegen zonder aangepaste instelling. Voor modellen met de HLC functie is dit scenario een stuk makkelijker.

AGC

Automatic Gain Control. Is een regeling die er voor zorgt dat het binnenkomende videosignaal van de CCD camera chip automatisch aanpast naar het beeldscherm of video recorder niveau. Het verbetert de kwaliteit bij weinig licht.

DNR

Digital Noise Reduction. Dynamische ruisonderdrukking verbeterd het beeld door de ruispartikels in het beeld te verwijderen. Daardoor kan het beeld tijdens opnemen met een hardisk recorder beter worden gecomprimeerd. (Langer opnemen)
Er bestaan inmiddels al een aantal verbeterde versies van DNR2, DNR3 en DNR4.

SENS-UP

Sens-up maakt in theorie de beveiligingscamera extra gevoelig voor licht. Wat vooral in het donker een beter beeld geeft.
Sens-up wordt ook wel met langzame digitale sluiter aangeduid.
Het nadeel van Sens-up is dat hoe hoger deze wordt ingesteld. Hoe lager het aantal beelden dat per seconde kan worden weergegeven.. (Normaal is dit 25 beelden p/sec.) De Sens-up instelling kan varieren van 2x, 4x, 8, 24, 64 en hoger. Bij een hoge Sens-up kan het aantal beelden dalen tot 1 per seconde. Daarmee is opnemen van bewegende personen/objecten dan niet meer echt mogelijk. Staat de persoon in kwestie even stil dan kan er een beeld opname worden gemaakt die geschikt is voor herkenning.

ATW - AWB

Auto Tracking White Balance - Automatic White Balance.
Kleur temperatuur is gerelateerd aan de omgeving en heeft invloeden op de kleur van het beeld.
ATW past automatisch de witbalans aan in reactie op wisselende lichtomstandigheden.

IR Filter

Een Infrarood filter zorgt er voor dat de camera overdag niet gevoelig is voor infrarood licht.
Dit geeft een scherper beeld en zeker zo belangrijk de kleur weergave wordt stukken mooier.

DAG-NACHT

True Day & Night. Betere nacht opname zijn mogelijk door het verwijderen van het IR filter in het donker daardoor wordt de beveiligingscamera juist gevoelig voor IR licht en dat brengt meer helderheid in het beeld zij het in z/w.
Overdag wordt het filter ingeschakeld om de camera ongevoelig te maken voor het IR licht. Zie voorgaand IR Filter.

PTZ

Pan Tilt Zoom controle (Motor gestuurde Beveiligingscamera beweging van links/rechts, omhoog/beneden, in/uit zoomen)

BPS

Beelden per seconde dat een video recorder maximaal kan opnemen. Meestal wordt het aantal beelden verdeelt over de ingangen. 200BPS over 8 ingangen geeft dan 25Beelden p/s. En dat is de normale televisie beeld snelheid.

OSD

On Screen Display. Hiermee kan de camera of recorder worden ingesteld via een Menu in het beeldscherm

TVL

TVL staat voor het aantal televisie lijnen. Meer TV lijnen betekend een scherper beeld.
Een goede kwaliteit DVD is ongeveer 600TV, de beter bewakingscamera's halen tegenwoordig de 700TV-lijnen

AUTOIRIS

Bij een autoiris objectief wordt de lensopening (diafragma) door de videocamera bij veel of weinig licht, dicht of open gestuurd.
Op oudere cameras is de stuur mogelijkheid niet altijd aanwezig dan heeft u een handmatig instelbaar objectief nodig.

CS objectief vatting

Dit is een schroefdraad aansluit systeem (diam. 1" = 25.4mm) voor het objectief op de bewakingscamera.
De meest verkochte objectieven hebben tegenwoordig een CS schroefdraad aansluit systeem.
De afstand van de montage flens tot de achterkant van de lens is 12.526mm voor een CS objectief en 17.526mm voor een C objectief. Met een 5mm verlengbus kan een objectief met C vatting worden geplaatst op een CS camera. Deze verleng bus wordt vaak bij de CS camera geleverd. 

DVD kwaliteit

Een DVD bevat een data bestand waar gecomprimeerd audio en video materiaal op staat.
De video resolutie is 720 x 576 pixels (Breedte x Hoogte) bij (PAL DVD’s).
In de praktijk betekent dit dus 575 TV lijnen.
Daarom kunt u met een beveiliging camera dezelfde DVD kwaliteit verwachten.
Zolang die camera maar 575 TV lijnen of meer heeft.

ONVIF

ONVIF (Open Network Video Interface Forum) is een open standaard om video camera signalen over het netwerk te transporteren, steeds meer bekende camera merken gebruiken deze streaming techniek om signalen naar harddisk recorders en servers te sturen.
Meer info over ONVIF op Wikipedia

Motion Detection

Beeld wijziging detectie. Door middel van een instelbaar beeldpatroon (ruitjes) kan verandering in het beeld worden gedetecteerd vaak met een gevoeligheids instelling voor de opname in de recorder en een alarm uitgang via relay kontakten en/of email etc.

PoE

Power over Ethernet. Stroom verzorging over ethernet netwerk kabel

UTP

Niet afgeschermde bekabeling en elke 2 draden getwist. (Unshielded Twistet Pair)

BNC

Bajonet connector. Insteken kwartslag draaien voor de vergrendeling en u heeft beeld. Deze connector wordt aan de coaxkabel gemaakt.

PAL

Phase Alternating Line. Europeesche TV techniek (Nederlands-Duits) 625lijnen zichtbaar in de praktijk is dit 576lijnen.
In pixels komt dit overeen met 720x576 (Breedte x Hoogte)

Full-HD

Staat voor hoge-definitietelevisie opgebouwd uit 1980x1080 pixels (Breedte x Hoogte) afgerond wordt er gesproken over een 2Megapixel camera of beeldscherm

NTSC

Amerikaans TV beeld systeem

RS485

Communicatie protocol. Word gebruikt om het menu van de beveiligingscamera te kunnen bedienen. Dat is handig als de camera buiten het bereik hangt en er een instelling voor kleur correctie, tegenlicht compensatie enz moet worden veranderd.
Indien aangesloten via RS485 kan de camera CCD chip via een bediendeel of bijvoorbeeld vanaf de recorder worden aangepast. Een niet te onderschatten waardevolle mogelijkheid en een aanzienlijke tijdsbesparing.

IP adres

Het Internet Protocol adres. Uw huis IP adres wordt door uw provider aangemaakt om internet-verkeer naar uw adres te kunnen sturen. (Het is uw adres nummer maar dan voor het internetverkeer) Hoe u aan het IP adres komt leest u hieronder.
Belangrijk, kijkt u via een mobiel verbinding dan ziet u het IP adres van uw mobiele provider en dat is niet geschikt.
Het IP nummer kunt u o.a. gebruiken om via internet op afstand met een PC en de Browser of iPAD, iPhone etc. verbinding te maken met uw bewakingscamera recorder thuis of  op kantoor. Let op! Verbinding naar uw recorder maken vanaf een afstand via onderstaand IP nummer werkt alleen als u ook op afstand bent. Wilt u op het huis-kantoor adres zelf kijken naar de recorder dan gebruikt u het interne lokale IP adres gegeven. Dit wordt door uw router aangemaakt.
Als u vanaf uw huis of kantoor adres via internet naar deze site kijkt dan kunt u hier uw IP nummer bekijken.